Gyakori kérdések

Cessna, sétarepülés

A leggyakrabban feltett kérdésekre próbálok itt válaszolni…..


1. A megadott árak 2-3 főre vonatkoznak. Ha csak ketten szeretnénk menni, hogyan módosul az ár? És ha csak ketten megyünk, beültetnek mellénk egy harmadik utast?

Mivel a megadott árak a repülőgép bérlésére vonatkoznak, így 2 és 3 fő esetén is ugyanazt az árat kell fizetni, de így az egész gép az Önöké, természetesen mi senki idegent nem ültetünk be 3. utasként. 

Ugyanez a helyzet a 6 utast szállító repülőgéppel. A megadott árak 6 főre vonatkoznak. Ha csak öten jönnek repülni, a költségek öt fő között oszlanak meg.

 

2.Ki mehet repülni?

Bárki aki szeretné megtapasztalni a repülés élményét, életkori és egészségügyi korlátozás nincsen.

3.Mi van rossz idő esetén?

Pilótáink folyamatosan figyelemmel kísérik az időjárás előrejelzéseket és ha alkalmatlannak találják az időt repülésre, mielőbb értesítjük utasainkat a repülés elhalasztásáról. Az aktuális hivatalos repülés meteorológia előrejelzésről az alábbi linkre kattintva tájékozódhat. Klikk ide.

4.Hideg van fent?

A levegő hőmérséklete a magasság növekedésével csökken, kb. 0,65°C -t 100 méterenként. A sétarepülés repülési magasságán 1-2°C-al hidegebb van mint a talaj közelében. Természetesen utasaink ebből mit sem érzékelnek mert a repülőgép utastere fűthető.

5.Budapest fölé be lehet repülni?

Igen, azonban a pesti oldal felett van egy irányított légtér, amibe csak külön engedéllyel, illetve ferihegyi leszállással lehet berepülni. Ez azonban nem korlátozza, hogy egész Budapest látványában gyönyörködhessünk.

 

6.Hol lehet leszállni, lehet pihenni?

Bármelyik kisebb vagy nagyobb működő reptéren, amiket a http://www.hungaryairport.hu linken lehet megnézni.

 

7. Mi történik ha leáll a motor?

A repülőgépek motorjai többszörösen biztosított konstrukciók, gyakorlatilag lehetetlen, hogy repülés közben akaratunkon kívül leálljon. Ezen kívül a gépek úgy vannak megépítve, hogy álló motorral is biztonságosan le lehet velük szállni. Erre az esetre is fel vagyunk készülve, ilyenkor egy megfelelő helyre, pl: szántóföldre vagy rétre siklórepülésben szállunk le. Az útvonalak tervezése során ügyelünk arra, hogy mindig legyen elérhető leszálló.

8. Mennyivel a tervezett repülés előtt érdemes időpontot foglalni?

Minél előbb, annál több az esély, hogy még van szabad hely. Általában két-három nappal előtte érdemes. Azonban, volt már olyanra is példa, nem egy, hogy reggel lefoglalták az időpontot és délben már repültek is. De sajnos, arra is volt már példa, igaz kevesebb, hogy aznapra már nem tudtunk új foglalásokat fogadni.

9. Hány éves kortól ajánlott a repülés?

Életkori korlátozás nincsen. A legfiatalabb utasunk fél éves volt, a legidősebb 95 éves. Bár azt beláthatjuk, hogy egy fél éves gyermeket nincs értelme megreptetni, hacsaknem A-ból B-be szeretnénk eljutni vele és erre nincs más mód. Tapasztalataink szerint 3 éves kortól már nagyon élvezik a gyerekek a repülést. Ha idős emberekkel szeretnénk repülni, jó időjárási körülményeket válasszunk, turbulencia mentes időjárást és a kánikulát kerüljük! A megfelelő időjárásról a telefonos időpont egyeztetéskor kérhet információkat kollégánktól.

10. Mi történik abban az esetben ha kissé felhős és/vagy párás az idő?

Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy az utasoknak szívük joga elállni a repüléstől, ha az időjárás vagy a látási viszonyok nem az ő elképzelésük szerint alakult aznap. Ebben az esetben javasoljuk, kérjék ki a pilóta véleményét az időjárásról, neki több éves tapasztalata van ezzel kapcsolatban és nem mindig ugyanaz az élmény fentről mint lentről. Természetesen az is lehet, hogy adott esetben a pilóta fogja lebeszélni a túl lelkes utasokat 🙂 Azonban ha nem süt a nap, nem azt jelenti, hogy nem látunk semmit. A tapasztalat azt mutatja, hogy teljes felhőtakaró esetén is kiválóan lehet lefelé, a lényeget látni. Valamint a repülést úgy tervezzük, és csak úgy tervezhetjük – hogy mindvégig folyamatos talajlátással rendelkezzünk, így nem lesz köztünk és a látnivaló között felhő, ami okafogyottá tenné a repülést. Ami a felhős idő mellett szól; érdemes azt is tudni, hogy a turbulencia egyik kiváltó oka lehet a termikus aktivitás, aminek egyik fő eleme, a nap besugárzása. Tehát ha nem süt a nap, ennek még előnye is lehet, sok utas szeret “zökkenőmentes” repülésben részt venni. 

A látási viszonyokat tekintve 5 kilométeres látás alatt egyáltalán nem repülünk, laikusok ezt már ködös időnek nevezik. Ha a látás 5 kilométer feletti, akkor vízszintes irányban valóban nem látunk el nagyon messze, de az utasok a repülés alatt az alattunk lévő tájban gyönyörködnek. A repülés során általában talaj felett 400-1200 méter között repülünk, tehát könnyen belátható, hogy egy 5000 méteres látásban elég nagy területen jól látunk mindent.